Automation: Hvad er det, og hvordan har det indflydelse på hjemmet?

Teknologien fortsætter ufortrødent i sin udvikling, og det betyder, at der bliver flere og flere ting, som gøres automatiske i såvel i industrien som i privaten. Denne automation har været med til at udvikle samfundet og erstaidg med til at påvirke, hvordan arbejdsprocesser og daglige gøremål udføres. Automation gør, at maskinerne ‘tænker selv’. Men hvad betyder det – og er det i det hele taget en god ting?

Maskiner og systemer ‘tænker selv’

For at maskinerne kan lave arbejdet for folk, skal de kunne træffe deres egne beslutninger. På den måde skal de altså kunne ‘tænke selv’. Hjernen i automationen er ofte en PLC, som er en computer, der er programmeret til at styre maskiner og andre systemer baseret på den data, den modtager. Den skal ofte opsættes og eventuelt vedligeholdes af en PLC tekniker, som er certificeret til at sætte systemet op og ved, hvordan det fungerer. I en regulær automation, modtager PLC’en data fra maskiner, systemer og sensorer, som den så bruger i sit program, hvorefter den sender data ud til systemerne igen, baseret på programmets resultater.

Automation bruges til at gøre arbejdet nemmere for folk

Automationen kan implementeres med det formål at gøre arbejdet for mennesker enten nemmere, sikrere, hurtigere, eller en kombination af disse. Det kan godt betyde, at der er nogle folk, der mister deres arbejde, fordi maskiner kan gøre det bedre, men det skaber også nye arbejdspladser, som eksempelvis PLC tekniker. På grund af automationen, har folk mulighed for at fokusere på mere abstrakte eller krævende opgaver, som en maskine ikke er i stand til at udføre, og det kan også give mere frihedog gære tilværelsen mere behagelig for mange.

Flere ting i hjemmet er også en del af automationen

Men hvordan relaterer automation sig til noget i hjemmet? Det er jo ikke sådan, at man jævnligt skal have besøg af en PLC tekniker for at holde hjemmet ved lige? Selvom man ikke har et PLC system derhjemme, er der stadigvæk passer af automation at finde. Det kan være alt fra intelligent lysstyring og tidsindstilling på vaskemaskinen, over klimastyring i forskellige rum, til robotstøvsugere og -plæneklippere. Der er masser af systemer i hjemmet, der kan gøre ting automatisk, og det gælder også ting som køleskabet, der regulerer sin egen temperatur, og toilettet, der genopfylder cisternen af sig selv. At gøre tingene mere automatiske er derfor ikke nogen ny trend.